Financieel advies voor zelfstandigen en ondernemers

Elke professional heeft weleens vragen over hun financiële situatie en is toe aan deskundig financieel advies. In deze blog leggen we uit welke soorten financieel advies u kan inwinnen, welke adviseurs er in Vlaanderen te vinden zijn en hoe wij ondernemers begeleiden in het optimaliseren van hun financiën.

Bryan en Ilarie die uitleggen wat financieel advies is

Doordacht financieel beheer is essentieel. Of u nu een doorgewinterde medisch professional bent die optimalisatiemogelijkheden verkent of een startende ondernemer die een stevig financieel fundament legt, deze gids is op maat gemaakt.

Wat is financieel advies?

Financieel advies is advies dat gaat over alle vraagstukken die met financiën te maken hebben, van financiële planningen tot hypotheken tot beleggingen en pensioen. U wilt bijvoorbeeld een hypotheek afsluiten voor uw nieuwe woning, of u bent van plan om een liquidatiereserve aan te leggen. Het kan gaan over:

  1. Advies over beleggingen;
  2. Advies over vastgoedinvesteringen;
  3. Advies over kredieten;
  4. Advies over verzekeringen;
  5. Advies over bedrijfsoptimalisaties;
  6. Advies over pensioenen;
  7. Advies over successie;
  8. Advies over vermogensopbouw.

Als ondernemer is het belangrijk om de juiste keuzes te maken en te kijken wat er financieel allemaal mogelijk is. Een verkeerde beslissing kan u namelijk al snel duizenden euro’s kosten, dat zou zonde zijn. Raadpleeg daarom altijd financieel advies bij een expert.

Wat doet een financieel adviseur?

Een financieel adviseur helpt zowel particulieren als bedrijven met het geven van advies en begeleiding over de verschillende geldzaken die hierboven onderverdeeld zijn. Door de juiste financieel expert onder de arm te nemen krijgt u beter inzicht in uw financiën, weet u wat u opzij moet leggen en welke aankopen of investeringen er mogelijk zijn.

Welke soorten financiële adviseurs zijn er?

Verzekeringsadviseur: dit gaat over verzekeringen. De adviseur geeft advies over de verschillende verzekeringen die er zijn en welke het beste is voor uw situatie.

Hypotheekadviseur: van plan om een nieuw huis te kopen? Dat is altijd een grote en spannende investering. De adviseur helpt u aan de juiste hypotheek en kijkt naar de financiële mogelijkheden.

Beleggingsadviseur: de adviseur geeft u in dit geval concreet advies over beleggen en legt u de risico’s uit.

Bedrijfsadviseur: de adviseur optimaliseert de structuur van uw bedrijf, personeelskosten en loon.

Vermogensadviseur: een vermogensadviseur geeft advies en begeleiding rond alle fiscale en financiële aspecten die u als ondernemer kan gebruiken om het maximale vermogen op te bouwen, van het betalen van het minimum aan belastingen tot het investeren in beleggingsproducten in binnen- en buitenland.

Wat zijn hun verantwoordelijkheden?

1. Zorgplicht Naleven

Financiële adviseurs dragen een essentiële verantwoordelijkheid: het waarborgen van de belangen van hun cliënten. Deze verplichting, bekend als de 'zorgplicht', vereist dat financiële professionals te allen tijde handelen in het beste belang van hun klanten. Of het nu gaat om beleggingsadvies, hypotheekplanning of pensioenadvies, de zorgplicht is van toepassing op elke fase van het adviesproces. In deze context betekent zorgplicht niet alleen het verstrekken van accuraat financieel advies, maar ook het proactief informeren en beschermen van cliënten tegen mogelijke risico's.

2. Financiële plannen opstellen

ondernemers hebben graag een beter inzicht in de financiële situatie van hun onderneming. Misschien wilt u als bedrijfsleider een managementvennootschap starten? Of een nieuw kantoor kopen? U gaat dan samen met onze financieel architect kijken wat hiervoor nodig is, wat de verwachte omzet zal zijn en of het plan financieel haalbaar is.

3. Adviseren bij producten

denk aan advies over hypotheken, leningen, verzekeringen of spaarrekeningen. Financiële adviseurs we als geen ander de financiële situatie van de klant en kunnen we gericht advies geven bij het afnemen van financiële producten die relevant zijn.

Wie mag financieel advies geven?

Niet iedereen mag zich zomaar een financieel adviseur noemen en financieel advies geven. Bij het geven van financieel expertise moet u in bezit zijn van een vergunning. Ook moet de adviseur in het bezit zijn van de nodige certificaten of accreditatie van de FSMA of Nationale Bank.

FSMA-diploma

Noodzakelijk is om het FSMA-diploma te behalen. Als u de benodigde FSMA-diploma’s heeft behaald, dan mag u direct als adviseur aan de slag gaan. Afhankelijk van welke beroepskwalificatie u heeft mag u klanten financiële expertise geven over pensioenen, hypotheken, leningen, verzekeringen, successie, vastgoed enzovoorts.

Aan welke eisen moet een financieel expert voldoen?

Het is belangrijk dat een adviseur foutloos en kwaliteitsvol, goed onderbouwd financieel advies geeft. De diensten hebben soms betrekking op duizenden euro’s, dus fouten zijn niet acceptabel.

Iedere adviseur beschikt verplicht over een klachtenregeling, dit is wettelijk vastgelegd. De klachtenregeling beslist binnen twee weken na het indienen van de klacht hoeveel tijd er nodig is om de klacht te behandelen.

Daarnaast moet de adviseur in het bezit zijn van een FSMA-diploma, zoals hierboven omschreven. Ook beschikt een goede adviseur over verschillende competenties, hierover meer in de volgende alinea.

Zo herkent u een bekwame financieel adviseur: competenties.

Naast bepaalde eisen waaraan een financieel expert moet voldoen, zijn er ook een aantal basiscompetenties (of eigenschappen) die een financieel expert moet bezitten. Financieel adviseurs zijn namelijk dagelijks bezig met het geven van financiële expertise aan klanten, dus het sociale aspect moet goed zitten. We hebben hieronder een aantal competenties opgesomd waar een goede financiële adviseur over beschikt:

  1. Empathisch vermogen: de adviseur kan zich goed inleven in uw situatie. Hij heeft bij voorkeur ervaring met uw branche.
  2. Nauwgezetheid: de adviseur kan werken onder druk met harde deadlines en blijft kwaliteitsvol werk leveren.
  3. Goede communicatieve vaardigheden: de adviseur kan duidelijk uitleg geven over uw werkzaamheden zodat u de financiële situatie begrijpt.
  4. Probleemoplossend vermogen: de adviseur maakt eenvoudige analyses van complexe dossiers en denkt in oplossingen en kansen.
  5. Communicatie: met communicatie kan de financieel expert u helpen om op een andere manier om te gaan met onzekere uitkomsten.
  6. Plannen en organiseren: de financieel expert plant en organiseert grote en ook lastige opdrachten die op zowel korte als lange termijn lopen.
  7. Oordeelsvorming: de financieel expert kan een goed onderbouwd oordeel vormen met een veelzijdige, objectieve en genuanceerde kijk.
  8. Allesomvattend: de financieel expert biedt een totaaloplossing op maat van uw financiële doelstellingen. Van het starten van uw eerste onderneming, tot het veilig overdragen van uw vermogen aan diegenen die u het meest dierbaar waren.

Financieel advies nodig als ondernemer of arts? Wij helpen u graag!

Of u nu op zoek bent naar een IPT, uw droomhuis wilt kopen of wilt starten met beleggen, wij geven u graag professioneel financieel advies. Onze vermogensadviseurs hebben jarenlange ervaring in het vak en hebben al talloze Vlamingen van een meerwaarde kunnen voorzien. Benieuwd naar de totaaloplossing die wij bieden? Neem direct contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking en kom erachter wat wij voor u kunnen betekenen.

Roberto Musardo die naar de camera kijkt
Vraag een kennismakingsgesprek aan

Interesse in onze diensten voor ondernemers en bedrijfsleiders? Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en krijg direct inzichten in jouw financiële mogelijkheden.

Neem contact op