Freelancing Power

De betekenis van freelancer uitgelegd

May 28, 2024
Erwin Achten
Financial Mentor
Wat is de betekenis van Freelancer? Een freelancer is een zelfstandige zonder werknemers die in hoofd- of bijberoep werkt voor bedrijven voor korte of lange opdrachten

Freelancers zijn niet meer weg te denken uit het huidige bedrijfsleven. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om freelancers in te zetten voor korte- en/of lange termijnprojecten. Dit heeft als gevolg dat steeds meer mensen kiezen om zelfstandig ondernemer te worden in plaats van een baan in loondienst. Maar wat is nu precies de betekenis van freelancer? In dit artikel leggen we uit wat het betekent om als freelancer te werken en wat de voordelen hiervan zijn.

—--------------------------------

Inhoudsopgave

  1. De freelancer uitgelegd
  2. Wat is het statuut van de freelancer?
  3. Welke jobs kan een freelancer doen?
  4. Hoeveel verdient een freelancer?
  5. Freelancer in bijberoep
  6. Freelancer vs loontrekkende
  7. Welke freelancers worden het beste betaald?
  8. Wat zijn de valkuilen van freelancers?
  9. Welke financiële partij helpt freelancers met zo min mogelijk belastingen betalen?

—--------------------------------

Wat is een freelancer?

Een freelancer is een zelfstandige die op projectbasis voor bedrijven werkt, zonder vast contract bij dat bedrijf. Hij of zij heeft geen werknemers en wordt per project ingehuurd voor korte of lange termijn. Freelancers zijn vrij om te kiezen hoeveel uren ze werken en om hun activiteiten in hoofd- of bijberoep te doen.

Een loontrekkende die buiten zijn vaste uren nog 10 uur per week bijwerkt als copywriter voor één bedrijf is evenzeer freelancer als iemand die in hoofdberoep 50 uren werkt voor verschillende bedrijven.

De betekenis van freelancer hangt nauw samen met de betekenis van het woord ‘zelfstandige’. Een freelance werker is namelijk iemand die geen vast contract heeft bij één werkgever, maar op projectbasis voor verschillende opdrachtgevers werkt. Dit betekent dat u als freelancer erg veel vrijheid hebt. U kunt uw eigen tijd indelen en bepalen waar en wanneer u werkt.

Ook kunt u gebruik maken van de voordelen van werken als zelfstandige:

  • uw energie- en brandstofkosten inbrengen
  • op restaurant gaan op kosten van de zaak
  • uw eigen imperium uitbouwen door gebruik te maken van een vermogensplanner voor zelfstandigen

Wat is het statuut van de freelancer?

Freelancers hebben in België geen apart statuut en dus ook geen specifieke beschermingen, vereisten of verplichtingen. U kunt dus vrij kiezen met welke opdrachtgevers u in zee gaat en welke skills en competenties u aanbiedt.

Dit wil ook zeggen dat u als freelancer zelf verantwoordelijk bent voor uw eigen boekhouding en verzekeringen. 

Welke jobs kan een freelancer doen?

Wanneer we het hebben over freelancers, dan denken veel mensen meteen aan copywriters en fotografen. Dit zijn echter slechts twee van de vele soorten freelance jobs. Er zijn namelijk heel wat beroepen waarvoor u geen vast contract moet hebben om toch aan de slag te gaan als freelancer.

Denk bijvoorbeeld aan boekhouders, apothekers, webdesigners, grafische vormgevers, marketeers, Social media experts, administratief medewerkers en vertalers. Dit zijn maar enkele voorbeelden van jobs die perfect geschikt zijn voor het freelance beroep. 

Hoeveel verdient een freelancer?

Als u net begint als freelancer, verdient u ongeveer 35 - 50 euro per uur. Dit bedrag neemt met ervaring en vaardigheid toe. Een ervaren freelancer kan tot wel 350 euro per uur verdienen indien hij zich specialiseert in één sector en zich toespitst op het adviseren van bedrijven of het managen van teams. 

Het is belangrijk om te onthouden dat er geen vast inkomen is wanneer u freelancet, dus u moet voorbereid zijn op ups en downs in uw uurloon.

In ons artikel - de 15 beste freelance jobs in België - gaan we dieper in op dit topic.

Freelancer in bijberoep

In België maakt men onderscheid tussen twee types freelancers:

  • zelfstandige in hoofdberoep
  • zelfstandige in bijberoep

Deze laatste categorie bestaat uit mensen die naast hun fulltime job ook nog freelance werk uitvoeren. Dit kan om allerlei redenen zijn: om wat bij te verdienen, omdat ze graag meerdere projecten tegelijk willen uitvoeren of omdat ze hun eigen bedrijfje willen.

Freelancer vs loontrekkende

Een freelancer is een vaak onafhankelijkere professional die op projectbasis werkt. In tegenstelling tot een loontrekkende, is een freelancer niet in dienst bij een bedrijf of organisatie. Een freelancer kan zowel alleen werken als onderdeel uitmaken van een team van andere freelancers in een groot bedrijf.

Freelancers zijn vooral in de creatieve, administratieve en IT-branche werkzaam, maar steeds meer mensen kiezen ervoor om freelance te werken in andere branches. De voordelen van freelance werk zijn dat u flexibeler bent qua werktijden en plaats en u uw eigen tarieven kunt bepalen. Ook hebt u als freelance werker vaak meer vrijheid om uw tijd in te delen en uw takenpakket naar eigen behoefte in te richten.

Het nadeel van freelance worden is dat u minder zekerheid hebt dan werken in loondienst. U moet actief op zoek gaan naar klanten als u een vast inkomen wilt hebben. Gelukkig kunnen we u een aantal tips geven die u leest in het artikel - hoe starten als freelancer - zodat u zeker bent van de taken die u te wachten staan.

Welke freelancers worden het beste betaald?

De hoogste tarieven voor freelance werk worden betaald voor professionals met veel en/of specifieke ervaring. De projecten zijn vaak kort van duur en de freelancer moet snel kunnen schakelen. De tarieven voor dergelijke projecten liggen vaak tussen de 100 en 350 euro per uur. De best betaalde freelancers zijn developers, managers en consultants.

In ons artikel - wat is het verschil tussen een freelancer en een consultant - gaan we dieper in op dit topic.

Wat zijn de valkuilen van freelancers?

  • Te veel werk

Een van de vele valkuilen is dat ze zichzelf te veel werk op de hals halen en uiteindelijk te veel uren maken. Dit kan leiden tot een vermindering van de kwaliteit van het werk, wat op termijn problemen kan opleveren door slechte recensies.

  • Geen goede planning en organisatie

Dit kan zorgen voor gemiste deadlines of fouten. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende tijd wordt ingepland voor onderzoek en brainstorming, aangezien dit vaak cruciaal is voor het leveren van een goed eindproduct.

  • Wees eerlijk over uw skills

Ook is het belangrijk om realistisch te blijven over wat er kan worden bereikt met de skills die u hebt. Als u één jaar ervaring in marketing hebt is het waarschijnlijk geen goed idee om uzelf als marketing manager te promoten.

In onze Webinars - 10 keer fiscaal optimaliseren voor freelancers - en - investeren in vastgoed voor freelancers - gaan we dieper in op de fiscale valkuilen waarmee deze ondernemersgroep in aanraking komen.

Welke financiële partij helpt freelancers met zo min mogelijk belastingen betalen?

In België zijn er weinig financiële partijen die freelancers helpen met hun fiscaal luik. Dit zorgt ervoor dat ze de minst geoptimaliseerde ondernemersgroep zijn en dat ze gemiddeld tot wel 20% te veel belastingen betalen. Door middel van verschillende fiscale aftrekposten en/of regelingen hielpen wij de laatste jaren menig freelancers met het minimale aan belastingen te betalen, en het maximale vermogen uit hun carrière te halen. 

Heeft u interesse in onze diensten voor freelancers en consultants? Plan dan een kennismakingsgesprek in met onze financiële architecten en ontdek wat wij voor uw onderneming kunnen betekenen.

Panelgesprek: Private Equity

De voordelen en rendementen van investeren in Private Equity uitgelegd

Nu Bekijken
Vraag een kennismakingsgesprek aan

Interesse in onze diensten voor ondernemers en bedrijfsleiders? Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en krijg direct inzichten in jouw financiële mogelijkheden.

Neem contact op