Ze zijn onmisbaar in het leven van vele mensen, de bank is een instelling die voor vele emotionele gebeurtenissen heeft gezorgd. Zo hebben enorm veel mensen dankzij een lening van de bank hun droomhuis kunnen kopen, of hun onderneming tot een groot succes uit laten groeien. Maar wat doet een bank precies? Welke diensten bieden ze aan?
Een bank of kredietinstelling is een financiële entiteit die diverse diensten aanbiedt waaronder: bewaring van geld, lenen van geld en betaalverkeer faciliteren.
Voor de meeste mensen is een bank de plek om hun spaargeld te deponeren of om te gebruiken voor transacties van en naar de bankrekening.
Echter, een bank biedt veel meer diensten aan dan alleen de betaal- en spaarrekening. Deze diensten hoeven niet eens direct met geld te maken te hebben, maar kunnen ook indirect van invloed zijn.
Naast de mogelijkheid om te sparen en betalingen uit te voeren, zijn er een hoop andere diensten die een bank aanbiedt. Zo kun je ook bij een bank terecht om advies te krijgen. Niet alleen advies over de meest voordelige spaarrekening, maar ook over hoe je vermogen beheerd kan worden en hoe iemand zijn bedrijf kan verkopen. In het onderstaande overzicht kan je ontdekken wat een bank allemaal te bieden heeft:
De meeste banken in België geven ook financieel advies. Dit financieel advies situeert zich voornamelijk in vermogensplanning, kredieten, leningen en aandelen. De laatste jaren is de persoonlijke aanpak van de bank sterk afgenomen, met als gevolg dat ze vaak geen maatwerk meer leveren.
Voor bedrijfsleiders die willen dat iedere euro rendeert is de bank niet de juiste plaats om financieel advies in te winnen. Er wordt gekozen voor standaard formules en aandelenportefeuilles die niet voldoende rekening houden met de realiteit van de huidige economie.
Financieel advies inwinnen als ondernemer doe je het best bij een gespecialiseerd adviesbureau die aan de hand van uw financiële doelstellingen een totaaloplossing op maat kan leveren.
Er zijn verschillende kwaliteiten die ervoor zorgen dat een bank ook een goede bank is. De bank met de beste diensten, communicatie en gebruiksgemak voldoet aan de belangrijke kwaliteiten die nodig zijn om goed zaken te kunnen doen. Deze drie aspecten hebben verschillende raakvlakken met elkaar.
Indien je bijvoorbeeld op zoek bent naar een passende lening voor je bedrijf, is het belangrijk dat een bank verschillende leenvormen kan aanbieden en door middel van een goed advies de juiste diensten met jou te communiceren.
Wanneer een gesprek eenvoudig te regelen is en bijvoorbeeld de website duidelijk is, kun je stellen dat we te maken hebben met een goede bank.
Daarnaast is financiële stabiliteit ook van groot belang. Zonder deze stabiliteit is het mogelijk dat er problemen als tijdens de kredietcrisis van 2008 komen.
De kwaliteiten van een goede bank zijn:
Om zelf een bank te starten is het belangrijk om vooraf een hoop zaken te regelen. Zo zal je een licentie nodig hebben om als erkende bank aan de slag te mogen gaan. Ook is het belangrijk dat je startkapitaal hebt, omdat het anders lastig wordt om geld uit te lenen.
Dit is een van de belangrijke services die een bank verleend, waarbij een hoop geld kan worden verdiend.
Wanneer het kapitaal en de licentie in orde zijn, ben je al een eind op de goede weg. Echter, er zijn meer aspecten om rekening mee te houden. Zo is het belangrijk dat de raad van commissarissen ervaren is en je een goed businessplan hebt opgesteld. Zonder businessplan kan het zeer lastig worden om voldoende kapitaal op te halen.
Een bank beginnen doe je nooit alleen. Je hebt sterke partners nodig met connecties in de bankenwereld om je eigen bank te starten.
In België heb je een groot aanbod van banken: bijvoorbeeld Belfius, BNP Paribas, KBC, Argenta, Citibank en zijn er een hoop kleinere banken waar mensen hun financiële zaken kunnen regelen.
Daarnaast hebben landen ook hun eigen bank. België is hier met de Nationale Bank van België geen uitzondering op. Ook boven deze nationale bank zijn er verschillende banken, die als besturend orgaan fungeren.
Voorbeelden hiervan zijn het IMF en de Wereldbank.
In België zijn er vele banken actief, waar niet elke bank even bekend is. De grootste en bekendste banken van België zijn Belfius, KBC en BNP Paribas.
Deze banken zijn niet alleen binnen de Belgische landsgrenzen enorm bekend, maar ook daarbuiten.
Interesse in onze diensten voor ondernemers en bedrijfsleiders? Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en krijg direct inzichten in jouw financiële mogelijkheden.